dimarts, 10 de setembre del 2013

MÉS DE 1000 PERSONES MARXEN PELS CARRERS DE TORTOSA


Més d'un miler de persones marxen pels carrers de Tortosa per la llibertat dels Països Catalans i la Justícia social

Avui els carrers de Tortosa han viscut la manifestació independentista més gran de la història de les Terres de l’Ebre convocades per la comissió 11 de setembre de les Terres de l’Ebre.

Poc després de les 20:30h una gran estelada portada per xiquets i xiquetes ha sortit del Castell de la Suda recorrent els carrers del Casc Antic. La marxa que ha transcorregut amb un marcat to festiu i reivindicatiu, ha comptat amb la presència de grups de gralles i dolçaines d’arreu del territori que no s’han volgut perdre esta sisena marxa de torxes. Així, les més de 600 torxes torxes que l’organització havia disposat per a l’edició d’enguany han tornat a quedar-se curtes davant l’allau de persones assistents.

Centenars d’estelades i torxes han donat color a les velles parets de Tortosa durant tot el recorregut. Un cop la manifestació ha arribat a la plaça del Mercat, ha començat l’acte polític de la marxa on una membre de l’organització ha donat la benvinguda i ha recordat que “ja fa 6 anys que organitzem des de la societat civil una marxa que parla d’independència”.
Acte seguit ha pres la paraula Txell Teruel, membre de la PAH a les Terres de l’Ebre qui ha recordat tota la feina que la PAH està fent arreu de l’Estat i també a les Terres de l’Ebre tot i que “les coses no ens les han posat ni ens les posen gens fàcil”. Finalment ha animat a les persones assistents “a treballar des de la col·lectivitat per un país sense desnonaments”. Al seu torn, Susanna Abella, membre de la PDE ha fet un parlament on ha volgut deixar clar que “no ens podem deixar enganyar i no podem deixar tot este procés a la classe política perquè fracassarem”. Ha animat a la societat civil i a la població en general a continuar esta lluita de més de 300 anys i alhora ha volgut remarcar que per un costat “les Terres de l’Ebre no podem ser el rebost de llum i aigua de Catalunya ni el seu abocador” i per un altre costat ha volgut remarcar que “amb tot el debat al voltant de la independència no podem permetre mantenir un monument al mig del riu que representa tot el contrari a la llibertat”.
Després de l’actuació musical de Pepet i Marieta qui han interpretat la cançó “La mani” inspirada en la manifestació del passat 11 de setembre i que diuen és un “al·legat a la llibertat dels Països Catalans”, han acabat la seua col·laboració amb la interpretació de la cançó “Che Guevara”, per a denunciar les retallades en l’educació i la sanitat. Finalment, Paco Vallespí, president de la lliga contra el càncer a les Terres de l’Ebre ha llegit el manifest de la Marxa de torxes el qual ha repassat les situacions tant socials com nacionals que es viuen als Països Catalans. Així s’ha denunciat que “sortim també al carrer perquè l’Hospital Verge de la Cinta té menys llits i més llistes d’espera” i que “davant d’esta cruïlla històrica tant nacional com social, les coses han de ser més clares”.

L’acte ha conclòs amb la interpretació dels himnes de la Muixeranga i el Segadors, crits d’independència i cridant a participar de la Via Catalana i de les mobilitzacions d’arreu del país.