Per primera vegada en 300 anys hi haurà una convocatòria popular per a commemorar la Diada a les Terres de l'Ebre.
Els col·lectius i associacions integrants de la Comissió 11 de Setembre van presentar, el passat dimarts 2 de setembre a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, els actes commemoratius per a la Diada. Enguany que es compleixen 300 anys de la caiguda de Tortosa en la Guerra de Successió (el 15 de juliol de 1708) serà la primera vegada que a les Terres de l'Ebre s'organitzarà una convocatòria d'estes característiques, i la voluntat de la Comissió és de donar-hi continuïtat els propers anys.
Enguany es compleixen 300 anys de l'ocupació borbònica de Tortosa a la Guerra de Successió, el 15 de juliol de 1708 les tropes de Felip de Borbó ocupaven definitivament la ciutat de Tortosa, després d'un llarg mes de setge. Un any abans, el 25 d'abril del 1707 amb la batalla d'Almansa s'iniciava la dominació política, militar, econòmica i social de l'estat espanyol sobre els Països Catalans. Este procés d’ocupació es completaria amb la caiguda de Barcelona l'onze de setembre de 1714 i el 1715, amb la caiguda de Mallorca i culminaria amb el Decret de Nova planta, pel qual es suprimien les lleis i l'ordenació territorial pròpia del nostre país, els prohibia la llengua catalana i s'iniciava una repressió ferotge contra el nostre poble.
Per a commemorar aquests tres segles d'ocupació diverses entitats del territori s'han agrupat al voltant de la Comissió 11 de Setembre de les Terres de l'Ebre i organitzaran el proper 12 de setembre un acte al nucli històric de la ciutat de Tortosa, d'aquesta manera es vol potenciar la celebració d'una duada popular i reivindicativa, amb associacions i col·lectius de la societat civil, més enllà de les celebracions institucionals que s'hi puguen fer.
Sota el lema "300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència" s'ha convocat a Tortosa una jornada reivindicativa que començarà a les 21:00h al Castell de la Suda, des d'on s'iniciarà una marxa de torxes per diferents espais que van ser protagonistes del setge de la ciutat el 1708 i finalitzarà a la Plaça dels Dolors, on hi haurà una cantada de jotes i albades, es llegirà el manifest i es finalitzarà l'acte amb la Muixeranga i els Segadors. Posteriorment hi haurà sopar popular.
Durant la presentació també es va voler fer notar la voluntat de fer-hi participar músics i col·lectius d'ambdues ribes del riu Sénia, representant de manera activa el paper que juguem les Terres de l'Ebre en la reivindicació i la unitat dels Països Catalans. En la jornada participaran Dolçainers de Vinaròs, Gralles i Tabals de Jesús, Gaiters de l'Aguilot (Tortosa) i una cantadora d'albades de Gandia (la Safor). La música popular catalana hi serà present d'una manera molt activa, mostra que malgrat els períodes de prohibició o marginació i menyspreu en altres casos que ha hagut de partir ha perdurat viva per a expressar i ser present en les diferents lluites.
Per a fer difusió dels actes s'han editat cartells i octavetes que seran distribuïts per tots els pobles de les comarques de l'Ebre, el Sénia i el Matarranya, així com un bloc on s'aniran penjant les notícies que es vagin generant i les novetats [www.comissio11setembre.blogspot.com].
A la comissió hi participen: Òmnium Cultural, Associació Cultural Soldevila (Campredó), Maulets de les Terres de l'Ebre, Sinicat d'Estudiants dels Països Catalans (Terres de l'Ebre), Casal Popular Panxampla (Tortosa), La Sirga (Tivenys), Assemblea de Joves de Vinaròs i Casal Popular del Sénia (Vinaròs).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada