dimecres, 27 d’agost del 2008

Vuit entitats organitzen un acte unitari per commemorar el tercer centenari de l'ocupació borbònica de Tortosa

ACN - 26/08/2008 11:47
La Comissió Onze de Setembre de les Terres de l'Ebre organitzarà, el proper dia 12 de setembre, al nucli històric de Tortosa, un acte commemoratiu del tercer centenari de l'ocupació de la ciutat per part de les tropes borbòniques arran la Guerra de Successió.
Vuit entitats del territori i de la comarca veïna del Baix Maestrat han format la Comissió Onze de Setembre de les Terres de l'Ebre que organitzarà, el proper dia 12 de setembre, al nucli històric de Tortosa, un acte commemoratiu del tercer centenari de l'ocupació de la ciutat per part de les tropes borbòniques arran la Guerra de Successió. L'objectiu d'aquesta comissió, segons han explicat en un comunicat, és potenciar la celebració d'una diada 'popular i reivindicativa' amb associacions i col·lectius de la societat civil, 'més enllà de les celebracions institucionals que es puguin fer'.

En la comissió hi participen Òmnium Cultural, Associació Cultural Soldevila (Campredó), Maulets de les Terres de l'Ebre, Sinicat d'Estudiants dels Països Catalans (Terres de l'Ebre), Casal Popular Panxampla (Tortosa), La Sirga (Tivenys), Assemblea de Joves de Vinaròs i Casal Popular del Sénia (Vinaròs).
Segons han volgut recordar, enguany es compleixen 300 anys de l'ocupació borbònica de Tortosa a la Guerra de Successió, concretament, ell 15 de juliol de 1708, quan les tropes de Felip de Borbó van ocupar definitivament la ciutat després d'un llarg mes de setge. Un any abans, el 25 d'abril del 1707, amb la batalla d'Almansa, s'iniciava 'la dominació política, militar, econòmica i social de l'estat espanyol sobre els Països Catalans', segons han afegit.Així, han continuat, aquest 'procés d'ocupació' es completaria amb la caiguda de Barcelona l'Onze de setembre de 1714 i el 1715, amb la caiguda de Mallorca, i culminaria amb el Decret de Nova planta, pel qual 'se suprimien les lleis i l'ordenació territorial pròpia del país, prohibia la llengua catalana i s'iniciava una repressió ferotge contra el nostre poble'.